10 ключових висновків Міжнародного енергетичного агентства щодо розвитку сфери енергоефективності у світі

Міжнародне енергетичне агентство опублікувало звіт «Енергоефективність – Десятиліття дій», у якому проаналізовано останні тенденції та кроки, потрібні для енергоефективного майбутнього світу.

До вашої уваги – основні висновки:

1. Глобальний прогрес у сфері енергоефективності досяг 2,2% у 2022 році, що вдвічі перевищує середній показник за попередні п’ять років.

2. Попит на енергію в усьому світі зріс приблизно на 1% у 2022 році. Якби не прогрес в енергоефективності, попит зріс би майже втричі.

3. Політика енергоефективності зміцнилася в усьому світі за останній рік. Країни, на які припадає понад 70% світового енергоспоживання, запровадили нові або посилили політику енергоефективності з початку глобальної енергетичної кризи.

4. Уряди підтримали споживачів енергії. Понад 25 країн запустили масштабні інформаційні кампанії, щоб допомогти зменшити енергію, і понад 900 млрд доларів США було витрачено на захист споживачів від підвищення тарифів за електроенергію.

5. Продажі ключових енергоефективних технологій стрімко зростають. У 2022 році продажі теплових насосів у всьому світі зросли більш ніж на 10%, а в Європі – майже на 40%. Частка електромобілів у світових продажах автомобілів у 2022 році становила 14% і, як очікують, зросте до 18% у 2023 році.

6. Очікують, що інвестиції в підвищення енергоефективності досягнуть рекордних рівнів у 2023 році – понад 600 млрд доларів США, хоча зростання сповільнюється через підвищення вартості капіталу.

7. Подвоєння підвищення ефективності до понад 4% на рік у цьому десятилітті знизить глобальний попит на енергію на 190 ЕДж і викиди CO2 від спалювання палива майже на 11 Гт до 2030 року, а це майже на одну третину від поточного глобального споживання енергії та викидів.

8. Прискорення впровадження всіх наявних політик. Якщо всі оголошені зобов’язання щодо підвищення енергоефективності буде виконано швидко та повністю, вони разом із наявною політикою забезпечать три чверті цілі подвоєння прогресу до 2030 року.

9. Прискорення дій щодо енергоефективності дає додаткові переваги. Подвоєння прогресу щодо енергоефективності до 2030 року підвищить енергетичну безпеку, створить додаткові 12 млн робочих місць і допоможе понад 800 млн осіб отримати доступ до електроенергії.

10. Збільшення втричі щорічних інвестицій для енергоефективного майбутнього. Досягнення нової цілі щодо подвоєння темпів прогресу вимагатиме потроєння щорічних інвестицій – із 600 млрд доларів США сьогодні до 1,8 трлн доларів США до кінця десятиліття.

Джерело: офіційний сайт Держенергоефективності