Президент підписав закон щодо створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає зміни до Бюджетного кодексу України та запровадження Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації.

Відповідний законопроєкт № 8433 розробили народні депутати за участю команди Мінвідновлення та Держенергоефективності й схвалив Парламент 11 квітня цього року.

Ухвалене Парламентом і Президентом рішення – це знаковий крок, який підтверджує, що Україна дотримує глобального тренду декарбонізації попри будь-що.

Нарешті, уперше за багато років, Україна впроваджує європейський принцип «забруднювач платить», як це передбачає Регламент ЄС про управління енергетикою і кліматичними діями. Це означає, що кошти з податку на викиди СО2 буде спрямовано саме на енергоефективні цілі.

«Закон дає «зелене» світло для створення в Україні спецфонду, який стане надійним і, що важливо, постійним джерелом фінансування численних проєктів і програм з енергоефективності у різних секторах економіки»,

– пояснила Ганна Замазєєва.

Завдяки фонду Держенергоефективності як головний енергоменеджер країни реалізовуватиме державну політику з реальним запровадженням дієвих інструментів. Планують утілити різні механізми, наявні у світі: від «зелених» облігацій, ЕСКО-проєктів, «зеленого» кредитування до факторингу та лізингу.

«Дякую Президенту, Парламенту й усім, хто долучився і підтримав нарешті створення фонду. Як тільки закон було ухвалено, ми разом із командою Мінвідновлення на чолі з О. Кубраковим почали розробляти механізми використання коштів і створювати фінансові інструменти, що могли б стимулювати й декарбонізацію, й енергоефективність»,

– зауважила Ганна Замазєєва.

Основні завдання фонду:

  • підтримувати державні програми енергоефективності, альтернативних джерел енергії та декарбонізації;
  • залучати міжнародні кредитні кошти і гранти для реалізації інвестиційних проєктів;
  • уможливити надійну окупність і повернення іноземних інвестицій і фінансових зобов’язань.

«Створивши і наповнивши фонд, ми зможемо втілити чимало програм, які дадуть змогу населенню, бізнесу, місцевій владі ставати енергоефективними й енергонезалежними.

Заощаджені кошти громади можуть спрямувати на свою відбудову, соціальний добробут, а підприємства – на свій розвиток і підвищення своєї конкурентоспроможності»,

– підсумувала Ганна Замазєєва.

Джерело: офіційний сайт Держенергоефективності

https://www.saee.gov.ua/uk/news/4932