Сім основних завдань комплексної реформи у сфері енергетики

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль озвучив сім завдань у сфері енергетики, які мають ключове значення для енергобезпеки та енергонезалежності України.

1. Відновлення енергосистеми. «російські терористи дуже багато зруйнували. Тому вже зараз починається масштабна кампанія з ремонту, відбудови, будівництва, реконструкції та захисту нашої енергосистеми. Це стосується як генерації, так і розподілу. Відбудова буде одразу з модернізацією. Залучаємо ресурси та експертизу від партнерів», – відзначив очільник Уряду.

2. Децентралізація енергосистеми. Розвивати малу генерацію, збільшувати газотурбінні й газопоршневі установки, які можна швидко розгорнути, впроваджувати установки зберігання енергії, що накопичують її, заохочувати українців установлювати сонячні панелі разом з індивідуальними установками зберігання енергії.

Денис Шмигаль відзначив, що Україна використовуватиме технології мікромереж та розумних мереж, що дасть змогу краще контролювати завантаження енергосистеми та ефективніше відповідати на виклики.

3. Інтеграція з ЄС. Як відзначив Прем’єр-міністр, Україна має колосальний потенціал у сфері експорту-імпорту електроенергії з країнами ЄС.

4. Розвиток чистої зеленої генерації. «Україна буде частиною ЄС, а значить і частиною Європейського зеленого курсу. Продовжимо розумні підходи для стимулювання і підтримки зеленої генерації. Аукціони, сертифікати походження та інші інструменти для того, аби в Україні зростала частка зеленої генерації», – зауважив Прем’єр-міністр.

5. Видобуток українського газу. За його словами, Україна друга в Європі за покладами газу, тож потрібно зробити так, щоб повністю себе ним забезпечувати.

«Активно залучаємо приватних інвесторів, зокрема найбільші світові компанії. Маємо робочий інструмент розподілу продукції (PSA) і 10 ділянок у межах цього механізму вже в роботі. Ліквідуємо схему зі «сплячими ліцензіями». Розвиваємо електронні аукціони. Плануємо стати «газовим сейфом» Європи, адже Україна має найбільші на континенті газові сховища»,

– відзначив Глава Уряду.

Наступні кроки в перспективі – це розробляти чорноморський газовий шельф, поклади в Карпатах, нарощувати виробництво біометану та інтеграцію з європейською водневою інфраструктурою.

6. Енергоефективність. «Знижувати енергоспоживання житла, громадських будівель і загалом у всій країні. Ключове завдання – термомодернізація. KPI, який ставимо відповідальним командам уже зараз, – це вийти на рівень 1,5 тисячі багатоквартирних будинків і тисяча громадських будівель кожного року», – наголосив Денис Шмигаль.

7. Нафтоперероблення та нафтотранспортування. За його словами, використання новітніх технологій для геологічної розвідки допоможе наростити нафтовидобуток, а модернізація нафтопроводів відкриє можливість транспортувати нафту до Німеччини, Угорщини, Словаччини та Чехії з одночасною опцією її імпорту, щоб посилити енергобезпеку України.

Джерело: офіційний сайт Держенергоефективності