Українська делегація на щорічному форумі водопостачальних підприємств

11 травня 2022 року Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у складі української делегації взяла участь у заходах, що проводили в межах щорічного форуму водопостачальних підприємств WOD-KAN 2022 у місті Бидгощ, Республіка Польща.

Фундація водоканалів Польщі організувала спеціальні комунікаційні майданчики, де учасники заходу обговорили шляхи підтримки українських підприємств, що постраждали внаслідок бойових дій. Одним з них стала конференція, присвячена роботі водопровідно-каналізаційного господарства України під час війни.

Представники української делегації презентували докази руйнувань вітчизняних водопровідних підприємств, обговорили досвід роботи водоканалів в умовах окупації, під час бойових дій, координацію надання допомоги постраждалим підприємствам, а також поділилися баченням щодо планів з відновлення повноцінної їх роботи після перемоги.

«Виявилося, що найголовнішою для водоканалів є безпека: необхідні резервні генератори, засоби захисту, з’явилася потреба закривати інформацію, яку може використати ворог. Ми переглянули стандарти безпеки водоканалів і дійшли висновку, що їх можна прирівняти до військових об’єктів»

– наголосила Ольга Бабій

Ольга Бабій також відзначила важливість того, щоб споживачі розуміли ситуацію
на водоканалах, пошкоджених унаслідок війни.

«Найголовнішим для роботи водоканалів є люди. Мобілізація стала великим викликом для галузі, адже багато працівників пішли захищати нашу країну.
Та разом з тим ми спостерігали зміну цінностей і у споживачів. Люди щиро
вдячні працівникам водоканалів просто за те, що в них є вода. Навіть у містах,
де тривають бойові дії, люди платять за воду»

– розповіла Ольга Бабій

Заходи в межах WOD-KAN дали змогу водопостачальним підприємствам України
не лише поділитися досвідом, а й знайти однодумців, друзів та партнерів, готових допомогти у відбудові українських міст і водопровідно-каналізаційної інфраструктури.

Окремо слід відзначити допомогу польських колег. З першого дня війни водопровідні підприємства Польщі активно долучилися до цього процесу
і спрямовують технічну та гуманітарну допомогу водопровідним підприємствам України. Польські міста, підприємства водопостачання та польський бізнес
уже відправили сотні тон допомоги для українських водоканалів.

Один з основних висновків після заходів WOD-KAN 2022 такий: систему підходів
до безпеки слід переглянути докорінно, адже під час війни в галузі відбулося повне переціновування цінностей.

Джерело: офіційний сайт НКРЕКП