Європарламент схвалив оновлену Директиву ЄС з енергоефективності

11 липня на засіданні Європейського парламенту депутати більшістю голосів підтримали оновлену Директиву з енергоефективності. Вона встановлює для ЄС нову ціль у сфері енергоефективності, а саме – знизити енергоспоживання на 11,7% до 2030 року.

«Енергетична криза не закінчилася. Немає гарантії, що наступні зими будуть такими ж м’якими, як минула. Протягом наступних семи років ми маємо здійснити необхідні структурні зміни. Я дуже радий, що нам вдалося підштовхнути країни-члени до набагато амбітніших цілей енергоефективності. Це вкрай важливо, щоб ми більше не залежали від російської енергії в майбутньому та могли досягти наших кліматичних цілей. Сьогоднішнє голосування є великою перемогою; це не тільки добре для нашого клімату, а й погано для путіна»

– проголосив євродепутат Нільс Фуглсанг

До 2030 року країни-члени ЄС мають заощаджувати близько 1,5% на рік. Спочатку вони мають досягати річної економії енергії на рівні 1,3% у період до кінця 2025 року, а потім – 1,9% в останній період до кінця 2030 року.

Щоб досягти мети, слід упроваджувати заходи з енергоефективності на місцевому, регіональному та національному рівнях у різних секторах, наприклад, державний сектор, будівлі, підприємства тощо.

Держави-члени також мають щорічно реконструювати принаймні 3% громадських будівель у будівлі з майже нульовим енергоспоживанням.

«Держенергоефективності вітає європейських партнерів із прийняттям нових амбітних цілей і завдань, які сприятимуть підвищенню рівня енергоефективності й енергетичній безпеці ЄС. Це ще один внесок у спільну боротьбу за енергетичну свободу та незалежність від тих, хто перетворює енергоресурси на зброю. Це також надійний шлях до сталого безвуглецевого економічного розвитку. І ми також ідемо цим шляхом, інтегруючи принцип «енергоефективність передусім» у процеси відбудови країни»

– прокоментувала Голова Ганна Замазєєва

Україна, попри всі виклики, продовжує впроваджувати всі потрібні євроінтеграційні реформи у сфері енергоефективності, які наблизять перспективу повноцінного членства в ЄС.

Джерело: офіційний сайт Держенергоефективності