Закон щодо запровадження високоефективної когенерації в Україні прийнято

Верховна Рада України прийняла розроблений Держенергоефективності Закон щодо запровадження високоефективної когенерації в Україні.

24 лютого 2023 року на засіданні Парламенту прийнято у другому читанні та у цілому розроблений Держенергоефективності законопроєкт від 21.12.2020 №4527 «Про внесення змін до Закону України «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу» щодо розвитку високоефективної когенерації».

В ЄС високоефективна когенерація вже забезпечує 12% електроенергії та 16% теплової енергії, що використовується в будинках, промисловості й централізованому теплопостачанні. Це сприяє економії енергії в еквіваленті близько 30 млрд м3 на рік, з яких 15 млрд м3 – безпосередньо економія природного газу, як інформує європейська асоціація “COGEN Europe”.

Закон закладає фундамент для розвитку в Україні саме високоефективної когенерації з дотриманням принципів та положень законодавства ЄС, зокрема – Директиви 2012/27/ЄС про енергоефективність.

Така реформа дасть змогу підвищити ефективність використання палива та сприятиме енергобезпеці, гнучкості енергосистеми й декарбонізації.

«Високоефективна когенерація розглядається як один з інструментів підвищення рівня ефективності використання енергоресурсів під час виробництва енергії. Збільшення такої генерації в енергетичному міксі – вагомий фактор енергетичної безпеки та ще один євроінтеграційний крок України», – прокоментував Голова Держенергоефективності Валерій Безус.

Високоефективні когенераційні установки мають забезпечувати економію первинної енергії (щонайменше 10% заощадження енергії для установок потужністю понад 10 МВт) порівняно з гармонізованими еталонними значеннями ефективності під час окремого виробництва електричної і теплової енергії. Потенціал економії енергії на практиці є значно вищим. У масштабах країни йтиметься про значний обсяг заощадження паливно-енергетичних ресурсів.

Вагомою перевагою високоефективних когенераційних установок є можливість децентралізувати генерацію електричної енергії. Така розподілена гнучка генерація є особливо затребуваною в умовах терористичних атак росії.

Прийнятий Закон України передбачає таке:

  • замінено механізм кваліфікації когенераційних установок на кваліфікацію високоефективної когенерації за вимогами вищезгаданої Директиви ЄС;
  • розроблено механізм видавання гарантій походження електроенергії, виробленої високоефективними когенераційними установками.

Загалом реалізація Закону сприятиме:

  • перебудові неефективних ТЕЦ у високоефективні установки комбінованого виробництва електричної та теплової енергії;
  • підвищенню ефективності використання палива, зменшенню споживання енергоресурсів та скороченню викидів парникових газів;
  • гнучкості енергосистеми;
  • виконанню міжнародних зобов’язань, які взяла на себе Україна в межах Договору з Енергетичним Співтовариством та Угоди про асоціацію з ЄС.

Кваліфікацію високоефективної когенерації та видавання гарантій походження здійснюватиме Держенергоефективності.

Установки зараховуватимуть до високоефективної когенерації за результатами розрахунків, здійснених відповідно до Методики визначення ефективності процесу когенерації, яку розробляє Держенергоефективності. 

Джерело: офіційний сайт Держенергоефективності